dimecres, 26 de febrer del 2014

Més entusiasme porta més innovació

En els darrers temps he pogut constatar com aquestes dues paraules apareixen de forma reiterada en un gran nombre de notícies vincualdes, sobre tot a l'àmbit empresarial. Quan entrevisten algun "gurú" per demanar-li una visió sobre el final d'aquesta situació econòmica que vivim, recomana, quasibé sense execepció, entusiasme i innovació.

L'entusiame parla de persona i la innovació ho fa sobre objectes o serveis, on rau el punt d'unió? Qualsevol innovació ve donada per una o vàries persones que després d'un procés, han trobat una idea, l'han explorat, han vist que aportava valor, i l'han posat en funcionament. Perquè es doni aquest procés, calen recursos, cal temps, cal domini i saber sobre la matèria, cal coneixement del mercat, però cal sobretot, una força fonamental, que és l'entusiasme de la gent, de l'inidivu i del grup.

La definició clàssica de la paraula entusiasme la situa com a un estat interior que irradia engergia, expressió, alegria, els grecs deien que era possessió dels Deus. Si això és així sembla difícil arribar a la innovació pel camí de l'entusiasme.
L'obra fascinant de Daniel H. Pink "La sorprendente verdad sobre qué nos motiva", dóna llum a un dels factors clau que fomenten l'entusiasme. Desgrana la diferència entre la motivació extrínseca, aquella que ve donada per la gratificació en forma de premi o de càstig i la motivació intrínseca la que surt de dins nostre i ens impulsa a interessar-nos per les coses.

Si volem solucions creatives i innovadores per a les nostres organitzacions, necessitem persones que s'interessin per allò que tenen entremans, que s'entusiasmin a trobar la millor i més original manera de treballar i funcionar. I això no s'aconsegueix ni amb incentius ni amb sancions. Només si podem treballar amb AUTONOMIA els nostres projectes ( tenint clara la tasca a desenvolupar, podent disposar del temps necessari, i amb un bon equip per relacionar-nos) tenint DOMINI D'ALLÒ QUE TENIM ENTRE MANS, i amb la FINALITAT CLARA, aconseguirem despertar la nostra motivació interna i emanarà el nostre ENTUSIASME.

En el proper post parlarem de l'entusiame en el món educatiu!

2 comentaris:

  1. Molt d'acord amb la reflexió. Sense entusiasme difícilment trencarem les barreres que ens limiten en qualsevol projecte. Autonomia, experiència i coneixement, objectius clars... I afegiria com altres elements importants el treball en xarxa i la cerca de sinérgies amb l'entorn. Desitjant llegir la teva entrada sobre l'entusiasme en el món educatiu!
    Salutacions!
    http://fadultos.blogspot.com.es/

    ResponElimina
  2. Moltes gràcies Ramon! totalment d'acord amb tu, fonamental el treball en xarxa i aquest saber mirar l'entorn.
    Suposo que aquest cap de setmana faré l'entrada sobre entusiasme i món educatiu.
    Moltes gràcies!!!! Entro al teu blog i l'afegeixo a la meva llista de blogs

    ResponElimina