dimecres, 25 de juliol del 2012

La pell de les idees

M'agraden les metàfores. M'agrada il.lustrar un concepte amb una imatge, amb un símbol, amb un objecte. Crec en la senzillesa de l'argumentació i en el fet d'utilitzar paraules poc rebuscades i construccions gramaticals fàcils de seguir. Els qui ens dediquen a formar, volem comunicar amb nitidesa el nostre pensament. Volem informar, volem convèncer, volem seduir, però sobre tot volem emocionar. Per què sabem que les paraules mouen el pensament, però és l'emoció la que pot portar a l'acció.
I d'aquí ve la meva passió per trobar metàfores simples que il.lustrin les idees. 
Vaig conèixer el Sami el-Mimeh, ell és mestre, dinamitzador i docent de processos i de persones. La seva generositat l'ha portat a compartir amb mi originals analogies i metàfores. 
Volia, en aquest post compartir-ne una:


LA PELL DE LES IDEES


Agafem una poma ben vermella, d'aquelles que sedueixen amb el seu aspecte. La poma simbolitza la nostra ment i el nostre pensament sempre ple d'idees. Si tenim tanta capacitat per generar aquestes idees, per què ens costa tant treure-les i fer-les explícites?. Agafem un ganivet que simbolitza l'eina, l' instrument, l'habilitat, la destresa, per fer fora la pell, símbol de les pors, de les dificultats, dels entrebancs.
Tretes aquestes dificultats podem donar el següent pas, que és menjar-nos la poma. Si ho fem de cop, ens escanyarem. Queixelades petites, una darrera l'altra, de la mateixa forma com hem d'afrontar qualsevol projecte, qualsevol problema, qualsevol recerca d'idees...
L'objectiu és el plaer d'assaborir l'olor i el gust d'aquesta fruita i l'aroma és el que podem compartir (no estaria de més també compartir un trocet de poma,per cert!).


Entenem les metàfores perquè són el llenguatge de les emocions!


Gràcies Sami!

2 comentaris:

  1. Si me permitís continuar la metáfora, añadiría que hay que comerla poco a poco como dices, para no atragantarse;pero que hay que comerla sin pausa, porque si no se oxida, se estropea.

    Y una idea que parecía perfecta, sana y fresca puede pudrirse porque dedicamos demasiado tiempo a contemplarla sin pasar a la acción.

    Un abrazo

    Ismael

    ResponElimina
    Respostes
    1. Que bonita! es una preciosa y útil manera de seguir la metáfora.
      Muchas gracias!
      Un abrazo

      Elimina