dimecres, 11 de juny del 2014

Què farem aquest estiu?

Estem a les portes de l'estiu. Els nens i nenes i els i les joves ja ho esperen. Final de classes, final de deures, final d'activitats extraescolars....un llarg, molt llarg periode de descans.

Hi ha temps de tot, de divertir-se, de jugar, de sortir, de llegir, de fer, de no fer i també d'avorrir-se. No resulta fàcil ni barat conciliar aquest temps vacacional amb la feina i les vacances de la majoria de pares i mares.

No vol ser aquest un post adreçat a la lamentació...La motivació que m'ha portat a escriure,l és el fet de pensar, com poder aprofitar aquest temps per ajudar-los a organitzar-se, a ser més autònoms, a triar, a decidir, a planificar i a controlar més i millor les seves coses i el seu temps però sobre tot com podem somiar un temps d'estiu que sigui un pas endavant per educar-los en la serenor, la tranquil.litat i en el gaudi de les coses petites. 

1- Dibuixem un calendari: (planifiquem). 

És una eina molt útil, tenir un calendari que comenci l'endemà del final de curs i que acabi el dia 14 de setembre. Els ajuda a agafar consciència del temps que tenen per endavant. És una manera de veure que en tants dies i tantes hores hi caben moltes coses. Però el temps, com el gas, s'esfuma si no tenim la capacitat d'organitzar-lo bé.

2- Posem-hi coses que ens entusiasmin (entusiasme)

A cada edat el que hi correspongui. Està clar que si els hem apuntat ,o ells mateixos han triat, un camp d'estiu o un campus, o unes colònies, ha d'estar apuntat en el calendari. Però aquesta eina ens ha de servir també per ajudar-lo a pensar quines coses, de vegades petites coses li agradaria fer. Coses que de veritat l'entusiasmin. És una bona ocassió per parlar-ne, per agafar-ne consciència i potser fins i tot acabem descobrin coses que desconeixiem.

3- Posem-hi allò que no podem fer durant l'any (objectius)

Segur que durant el curs han quedat pendents coses que,per manca de temps, no hem pogut fer. Endreçar unes fotografies, o un calaix, o pintar qualsevol cosa, o potser quedar amb algú que fa temps que no veiem...o llegir un llibre,....qui sap...

4- Un temps per a cada cosa i cada cosa al seu lloc (organització)

Acaba el curs i hi ha llibres que tornen a casa, material malmès, estoig brut, maleta trencada......mirem-nos ho bé, endrecem, arregleme, rentem, fem llista de coses que ens caldrà canviar l'any vinent,....El sistema de carpetes els ha funcionat, què els agradaria millorar de cara l'any vinent....És un bon moment per parlar-ne i anotar-ho de cara al curs vinent.

5- Badem (temps lliure)

Les vacances són sobretot un temps per badar i tenir temps lliure. Així que, lluny de ser una cotilla, el calendari ens ha de serivir per planificar i agafar consciència del temps i de les coses que no volem deixar de fer, però ha de deixar moltes estones buides...

6- Llegim, veiem pel.lícules (alimentem el cap i l'esperit)

No està de més, començar l'estiu pensant quines coses els agradaria llegir o quines pel.lícules voldrien veure.....

7- Fem coses junts (alimentem el cor, i el cos i compartim)

Possiblement aquest és el punt més interessant...quins moments volem viure plegats, quines petites coses ens agradria compartir...en definitiva es tracta només de pensar quan ens sentim feliços i parlar-ne amb ells. Si en parlem, si ho somiem, si ho busquem, és molt més fàcil que passi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada