dimecres, 3 de desembre del 2014

Emprendre és ...


Aquest és el nom d'un taller que he anat impartint en diferents instituts de la comarca. Més de 500 joves de diferents edats, han conegut les 5 experiències d'altres joves que han iniciat els seus respectius projectes: La Bauma (un rocòdrom), Atrezzo (una escola de ball), SINNOCA (servei de mapping, animació de façanes), Brik Bike (una botiga i servei de reparació de bicicletes de Sant Joan de Mediona) i el Pau un emprenedor vital que organitza les seves sortides d'escalada amb la mateixa meticulositat que els altres han engegat el seu negoci.

Han descobert la seva experiència i han reflexionat i triat d'entre 52 valors diferents quins són els que més poden identificar el sentit d'emprendre i els 10 valors que més han puntuat en aquesta tria han estat l'esforç, el treball, la responsabilitat, la confiança en un mateix, la perseverança, la capacitat de cooperar, la creativitat , la capacitat de planificar i organitzar-se i el seny. M'ha sorprès la unanimitat en aquesta tria i encara m'ha sorprès més com es mostraven d'interessats (no tots, és clar) en la discussió del significat de cadascun d'ells. 

No ha estat una experiència fàcil, però sí molt enirquidora. Comparteixo algunes coses que he après:

1- He après que l'exemple educa .Veure d'altres joves lluitant pels fer de les seves aficions i/o habilitats el seu projecte de vida, és altament motivador. Un missatge possibilista que fa de contrapès a tant pessimisme imperant quan es tracta de parlar del futur dels joves.

2- Hes descobert que de la mateixa manera que els agrada discutir sobre quins són els valors fonamentals, tenen serioses dificultats, de forma molt generalitzada, per explicar què vol dir cadascun d'ells. 

3- He pogut veure com els agrada jugar amb la seva pròpia creativitat. I com es mostren de contents i satisfets quan aconsegueixen trobar una idea original que sorprèn els seus companys.

4- Però també he pogut veure com n'és de difícil aconseguir que treballin en grup, els costa perquè no s'ecolten prou, perquè de vegades ni les pròpies condicions de l'aula ho permeten i sobretot perquè tenen molt poc costum de fer-ho.

5- I en una línia semblant he pogut també copsar com costa mantenir la seva atenció i un ambient poc sorollós i tranquil. I bé sabem que sense atenció no hi ha aprenentatge.


El balanç de tot plegat és però molt positiu; hem anat recollint a twitter algunes de le definicions que han fet sobre  #emprendreés.
Deixo com a final algunes d'aquestes frases:

#emprendreés tenir la capacitat d'iniciar nous projectes amb valors com: Responsabilitat, planificació, seny, creativitat...Sant Ramon
luchar por aquello que quieres hacer . 4t ESO de Vallabona d'Anoia


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada